Dostupni linkovi

Priština: Uhapšen poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti


Poslanik pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, uhapšen je u subotu u popodnevnim satima u sedištu ovog pokreta. Iz ovog pokreta je saopšteno da je policija uhapsila i na desetine aktivista.

Protiv četvorice poslanika Osnovni sud u Prištini je izdao naloge za hapšenje a zbog opstruisanja rada Skupštine i aktiviranja suzavca u sali i u hodniku zgrade.

Veliki broj specijalnih pripadnika je ispred sedišta Samoopredeljenja.

U jednomesečnom pritvoru se već nalazi poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Donika Kadaj-Bujupi, dok su poslanici Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadziu i Faton Topali još uvek u bekstvu.

Hapšenje se desilo nakon današnjeg skupa "protiv vlade" u centru Prištine povodom 28. novembra, Dana albanske zastave, a u organizaciji triju opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Inače, Kurti se obratio prisutnima na današnjem protestu.

Iz vladajuće partije kritikovali su opoziciju što su albansku zastavu, na ovaj praznik, zloupotrebili u političke svrhe.

Učesnici protesta nosili su natpise "Želimo suverenu državu", "Oslobodite demonstrante, uhapsite lopove", "Zajednica ne prolazi", i dr.

Okupljenima su se obratili lideri triju parija, koji su naveli da neće dopustiti implementaciju ni jednog sporazuma koji šteti Kosovu.

Otkako je 25. avgusta Kosovo potpisalo sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština, te potom i onaj o demarkaciji sa Crnom Gorom, opozicija ne samo da je bojkotovala rad Skupštine, već ga je i blokirala, koristeći se i suzavcem.

XS
SM
MD
LG