Dostupni linkovi

Ekshumirani posmrtni ostaci ruskog cara Aleksandra Trećeg


Posmrtni ostaci ruskog cara Aleksandra Trećeg ekshumirana su danas u Sankt Peterburgu kako bi stručnjaci identifikovali ostatke njegovog sina, poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice, koji su ubijeni 1918. godine.

Grobnicu u crkvi Svetog Petra i Pavla gde počiva Aleksandar Treći, otvorili su istražizelji i patolozi u prisustvu predstavnika Ruske pravoslavne crkve, saopštio je ruski istražni odbor.

Pristup crkvi danas je bio zatvoren za turiste, a ispred zdanja se nalaze policajci. Istražni odbor saopštio je nedavno da su novi testovi DNK, urađeni na zahtev Ruske pravoslavne crkve, potvrdili autentičnost posmrtnih ostataka ruskog cara Nikolaja Drugog.

Taj odbor je tada naveo da će se istraga o okolnostima smrti nastaviti i da će stručnjaci uporediti ostatke cara i njegovog oca, cara Aleksandra Trećeg, kako bi se dobio "potpuno poudzan zaključak o autentičnosti".

Istraga o okolnostima ubistva carske porodice 1918. godine otvorena je u septembru na zahtev Ruske pravoslavne crkve, koja sumnja u autentičnosti ostataka koje se smatraju ostacima porodice Romanov.

XS
SM
MD
LG