Dostupni linkovi

Putin i Oland: Neophodna koalicija za borbu protiv terorizma


Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Fransoa Oland danas su se u Moskvi složili da je neophodno formiranje koalicije za borbu protiv terorizma.

Oland se odmah po dolasku u Moskvu, večeras sastao sa Putinom i ponovio zahtev za formiranjem koalicije za borbu protiv terorizma.

"Ta koalicija je neophodna i tu se slažemo", rekao je Putin i dodao da je spreman na saradnju.

Sastanak sa Putinom ocenjuje se kao važna etapa diplomatskog maratona francuskog predsednika, koji se jutros u Parizu sastao sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

Oland se juče sastao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je obećala pomoć Francuskoj u borbi protiv terorizma.

Oland se u utorak sastao sa predsednikom SAD Barakom Obamom, dan posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Renci je danas kazao da je Italija posvećena borbi protiv terorizma i da je neophodna velika koalicija kako bi se uništili džihadisti iz "Islamske države".

Francuska i Rusija su intenzivirale napade u Siriji nakon terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, u kojima je poginulo 130 osoba, i posle obaranja ruskog aviona u Egiptu 31. oktobra s 224 putnika i članova posade. Islamska država je preuzela odgovornost za oba napada.

XS
SM
MD
LG