Dostupni linkovi

Lavrov: Obaranje “SU-24” planirana provokacija


Moskva smatra da obaranje ruskog aviona "Su-24" liči na planiranu provokaciju, a ne na incident, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da će Moskva preispitati odnose s Ankarom posle jučerašnjeg obaranja aviona na tursko-sirijskoj granici, ali nije naveo koje će konkretne mere Rusija preduzeti.

On je rekao da Rusija "nema nameru da ide u rat s Turskom" i da se stav Rusije prema turskom narodu nije promenio.

"Mi samo imamo pitanja o turskom rukovodstvu", rekao je ruski ministar.

Lavrov je rekao da je savet ruskim građanima da se uzdrže od odlaska u Tursku izdat juče na osnovu ekstremističkih pretnji u Turskoj.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da da su "teroristi" koristili tursku teritoriju za pripremanje napada na druge zemlje.

On je rekao da je ruski avion oboren juče posle ruskih napada na naftnu infrastrukturu ekstremističkih grupa u Siriji blizu granice s Turskom.

Lavrov je rekao da je telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Feridunom Sinirliogluom o incidentu u kojem je turski avion "F-16" ispalio raketu vazduh-vazduh i oborio ruski avion "Su-24".

Sinirlioglu je izrazio iskreno saučešće Lavrovu, objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ipak, turski ministar je pokušao da opravda incident, dodao je Lavrov.

Sinirlioglu je rekao da Turska nije znala da se radi o ruskom avionu.

Ruski zvaničnik dodao je da NATO zataškava ono što je juče učinilo tursko vazduhoplovstvo.

Lavrov je otkazao posetu Turskoj nakon što je ruski avion "Su-24" oboren iznad Sirije.

Vladimir Putin izjavio je da je avion oboren iznad sirijske teritorije raketom vazduh-vazduh koja je ispalio turski avion "F-16". Avion je pao četiri kilometra od granice sa Turskom.

Putin je opisao turski napad kao "zabijalje noža u leđa" koje su izvršili "saučesnici terorista".

Ankara želi da izbegne svaku eskalaciju sa Rusijom, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Šef turske države još jednom je opravdao pribegavanje sili i ponovio da je ruski taktički bombarder Suhoj 24 upozoren deset puta u roku od pet minuta da se skloni sa granice.

XS
SM
MD
LG