Dostupni linkovi

UN: 2015. možda natoplija godina od kako su uvedena merenja


Ova godina najverovatnije će biti najtoplija ikad registrovana, a prosečna temperatura površine zemlje mogla bi da predje simboličnan prag zagrevanja od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru (1880-1899), navodi se danas u izveštaju Svetske meteorološke organizacije (WMO).

Kako je saopštila ova organizacija UN sa sedištem u Ženevi prema dosadašnjim tendencijama u 2015. godini može se pretpostaviti da će ova godina "najverovatnije biti najtoplija ikad zabeležena" otkako su merenja počela, 1880. godine.

Organizacija je dodala da će prosečna temperatura na površini Zemlje nesumnjivo preći "simboličan i značajan prag" od zagrevanja od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru.

U izveštau objavljenom manje od nedelju dana pre početka medjunarodne konferencije o klimi u Parizu WMO navodi da period od 2011. do 2015. predstavlja najtopliji petogodišnji period ikad registrovan, sa brojnim ekstremnim meteorološkim fenomenima, posebno toplotnim talasima podstaknutim klimatskim promenama.

"Stanje svetske klime u 2015. biće posebno iz više razloga", rekao je generalni sekretar Organizacije Mišel Žaro i naveo da su koncentracije gasa sa efektom staklene bašte dostigle nove maksimume, a temperatura površine mora nivoe koji nikad nisu zabeleženi od kad je počelo praćenje i da će bez sumnje zagrevanje preći jedan stepen.

"Tužne vesti za našu planetu", rekao je on.

"Moguće je ograničiti emisije gasova s efektom staklene bašte koji su uzročnici klimatskih promena. Imamo potrebno znanje i sredstva da delujemo. Mi imamo izbor što neće biti slučaj za buduće generacije", dodao je Žaro.

On je naveo da pored štetih gasova na zagrevanje deluje i atmosfersko-okeanski fenomen El Ninjo koji je ove godine izuzetno jak i dalje dobija na intenzitetu i utiče na klimu u mnogim delovima sveta, i da će nastaviti da greje planetu i 2016.

U izveštaju se navode ekstremne vremenske prilike od toplotnih talasa u Pakistanu i Indiji kada su temperature prešle 45 stepeni Celzijusa do rekordno jakog uragana Patriša u Meksiku, velikih kiša i poplava na jugu SAD, u Meksiku, Boliviji, Malaviju, Zimbabveu i Mozambiku, i suše na zapadu SAD, u centralnoj Evropi, Rusiji i jugoistočnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG