Dostupni linkovi

Junker: Šengen ne sme da propadne


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je na redovnom plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu pozvao zemlje članice EU da urade više kako bi se očuvao duh Šengena.

"Slobodno putovanje među zemljama EU jedan je od osnovnih stubova na kojima je bazirana čitava ideja Evrope. Zajednička valuta neće imati smisla ukoliko Šengen propadne", poručio je Junker poslanicima EP.

Predsednik EK izjavio je da se EU mora suprotstaviti terorizmu, kao i da se ne smeju mešati teroristi i izbeglice.

"Ne smemo mešati izbeglice koje dolaze u Evropu sa onima koji su počinili terorističke napade u Parizu 13. novembra. Ne zaboravimo da isti ti ljudi prisiljavaju izbeglice na beg iz njihovih zemalja", izjavio je on.

Predsednik EK pozvao je evropske poslanike da što pre usvoje jedinstveni evropski registar putnika (PNR) koji bi pomogao nacionalnim bezbednosnim službama da lakše razmenjuju podatke i da sprovode bolju proveru putnika u potrazi za teroristima ili osumnjičenim kriminalcima.

Kontroverzni projekat PNR blokiran je u Evropskom parlamentu pre nekoliko godina zbog zabrinutosti pojedinih poslanika, iz redova socijalista i demokrata, da bi ovakva mera narušila pravo evropskih građana na privatnost.

Ukoliko bi jedinstveni evropski registar putnika bio usvojen sve evropske avio-kompanije morale bi da bezbednosnim službama predaju podatke o svojim putnicima, imena, brojeve telefona i kreditnih kartica, kako bi se sprovodila lakša i detaljnija provera putnika koji putuju unutar EU.

XS
SM
MD
LG