Dostupni linkovi

Zagreb: Bajden razgovarao sa Tuskom i Pahorom uoči samita


Američki potpredsednik Džozef Bajden sastao se danas u Zagrebu s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Bajden i Tusk gosti su samita zemalja okupljenih u Procesu Brdo-Brioni koji se danas održava u Zagrebu.

Bajden će se pre početka samita sastati i s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

Pahor i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović su organizatori vanrednog samita u okviru Procesa Brdo-Brioni pokrenutog 2013.

U Zagrebu se ocenjuje da dolazak američkog potpredsednika označava povratak SAD na Balkan i podršku državama regiona u približavanju evroatlanskim integracijama, u čemu se posebna uloga daje Hrvatskoj.

Na samitu će se razgovarati o unapređenju i podršci evropskim i evroatlantskim integracijama država uključenih u Proces Brdo - Brioni, kao i o globalnim sigurnosnim izazovima i njihovom odrazu na Jugoistočnu Evropu, posebno u svetlu poslednjih terorističkih napada.

Uz predsednike Hrvatske i Slovenije, na skupu koji počinje u podne u kabinetu hrvatske predsednice na Pantovčaku učestvovaće predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, Albanije Bujar Nishan, kao i članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Na sastanku će, uz Bajdena i Tuska biti i austrijski predsednik Hajnc Fišer koji je bio i gost na poslednjem redovnom sastanku na vrhu Procesa letos u Budvi.

Dolazak visokih gostiju u Zagreb prate izuzetno jake mere bezbednosti. Od utorka u 20.00 časova na snazi je posebna regulacija saobraćaja koja će trajati sve do srede u isto vreme, a uključuje i višesatna zatvaranja pojedinih saobraćajnica u centru grada.

XS
SM
MD
LG