Dostupni linkovi

Dodik: Insistiranje na danu državnosti doprinosi podelama


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o "danu državnosti BiH" za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlamentarna skupština usvojila zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne "dan državnosti".

"Sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar kao takav obeležavaće se samo u jednom delu BiH", izjavio je Dodik Srni.

On je ocenio da insistiranje na na tome doprinosi daljim podelama u BiH i svi oni koji podržavaju obeležavanje ovog datuma kao "dana državnosti BiH" direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju.

"Dobro je što se i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić na isti način odredio prema obeležavanju 25. novembra kao datumu koji ne može i ne treba da se obeležava kao 'dan državnosti BiH'", ocenio je Dodik.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obeležava se kao "dan državnosti" u Federaciji BiH. Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG