Dostupni linkovi

Erdogan: Turska želi da izbegne svaku eskalaciju s Moskvom


Turska želi da izbegne svaku eskalaciju sa Rusijom posle incidenta u kome su turski avioni oborili ruski bombarder koji je povredio turski vazdušni prostor na granici sa Sirijom, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Nemamo nikakvih namera da izazovemo eskalaciju posle ovog dogadjaja. Mi samo branimo našu bezbednost i pravo našeg naroda", rekao je Erdogan na forumu muslimanskih zemalja u Istanbulu.

Šef turske države još jednom je opravdao pribegavanje sili i ponovio da je ruski taktički bombarder Suhoj 24 upozoren deset puta u roku od pet minuta da se skloni sa granice. On je takodje rekao da Turska nije znala kojoj državi pripada avion u trenutku kada je otvorena vatra.

Erdogan je ponovo osudio Rusiju zbog vojne intervencije u Siriji u podršku predsednika Bašara al Asada. Turska smatra da je odlazak Asada glavni uslov za političko rešenje sirijskog sukoba.

Erdogan je rekao da "niko nije glup" i da Rusi kažu da bombarduju položaje Islamske države, ali da se na toj teritoriji ne nalaze samo pripadnici Islamske države, i da Rusi gadjaju i Turkmene iz Bajirbučaka u oblasti Latakije.

Ruski avion pao je na severozapadu sirijske teritorije, severno od Latakije gde se poslednjih dana vode žestoke bore izmedju sirijske vojske, koju podržava ruska avijacija, i pobunjeničkih grupa. Medju tim grupama je i manjina koja govori turski u Siriji.

Erdogan je rekao i da su dva turska državljanina povredjena delovima srušenog ruskog aviona kada su pali na tursku teritoriju.

XS
SM
MD
LG