Dostupni linkovi

U Zagrebu danas Predsjednički proces Brdo-Brioni, uz Bidena i Tuska


Predsjednici država Zapadnog Balkana sastat će se danas u Zagrebu na izvanrednom sastanku procesa Brdo-Brioni, a na skupu će kao posebni gosti učestvovati američki potpredsednik Joe Biden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

U Zagrebu se ocjenjuje da dolazak američkog potpredsjednika označava povratak SAD na Balkan i podršku državama regiona u približavanju evroatlanskim integracijama, u čemu se posebna uloga daje Hrvatskoj.

"Sastanak na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brioni biće svojevrsni dijalog Jugoistočne Evrope, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe uz podršku EU i SAD-a", saopšteno je iz kabineta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Kitarović je, zajedno sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom, domaćin zagrebačkog samita.

Razgovarat će se o unapređenju i podršci evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brioni, kao i o globalnim sigurnosnim izazovima i njihovom odrazu na Jugoistočnu Evropu.

Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, na skupu koji počinje u podne u kabinetu hrvatske predsjednice na Pantovčaku učestvovaće predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, Albanije Bujar Nishan, kao i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

XS
SM
MD
LG