Dostupni linkovi

Hollande traži zatvaranje granice između Sirije i Turske


Francuski predsjenik Francosie Hollande razgovarao je sa američkim predsjednikom Barckom Obamom u Bijeloj kući u Vašingtonu.

Napad na Pariz 13. novembra prema riječima američkog predsjednika je napad na slobodno društvo.

"SAD i Francuska dugiju slobodu jedni drugima".

Sa zajedničke press konferencije koja je u toku je poručeno da "Islamska država" (IS) mora biti uništena.

"Radi se o tome da IS mora biti uništena gdje god da je," poručio je Hollande dodajući da se neće slati kopnene trupe u Siriju.

"Nećemo dozvoliti da unište ono što smo izgradili" poručio je francuski predsjednik.

Francuska će pojačati vazdušne napade na položaje "Islamske države" kaže Hollande. On smatra da je nužno zatvaranje granice između Turske i Sirije da bi se spriječio dolazak terorista u Evropu.

Obama je najavio proširenje kampanje protiv militanata IS i bržu razmjenu obavještajnih podataka između dvije zemlje. Predsjednik SAD je poručio da Rusija mora da igra "konstruktivniju ulogu" u borbi protiv IS.

Obama je takođe pozvao evropske avio kampanije da međuosobno tjesnije sarađuju i dijele obavještajne podatke radi bezbjednosti putnika.

Hollandeova posjeta Vašingtonu dio je takozvane "shuttle" diplomatije francuskog predsjenika u cilju jačanja kampanje protiv IS.

Hollande će u četvrtak posjetiti Moskvu gdje će se satati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a za nedjelju je predviđena posjeta kineskog predsjenika Si Đipinga Parizu.

U ponedjeljak je u Parizu bio britanski premijer David Cameron.

Kada je riječ o današnjem obaranju ruskog aviona od strane turske avijacije dva predsjenika su pozvala obije strane da izbjegnu eskalaciju.

"Moj glavni prioritet će biti da obezbijedim da ova situcija ne eskalira.Nadam se da je ovo momenat u kojem će obije strane povući korak nazad da bi razmislili na koji će način zaštiti svoje interese" kaže Obama a Hollande dodaje:

"Moramo spriječiti eskalciju.To bi bilo izuzetno štetno".

XS
SM
MD
LG