Dostupni linkovi

SE pozvao sve članice da usvoje Konveciju o borbi protiv nasilja nad ženama


Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbor Jagland pozvao je sve zemlje članice te organizacije da usvoje Konvenciju SE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Nasilje nad ženama i djevojkama jedno je od najozbiljnijih i najtolerisanijih oblika kršenja ljudskih prava širom svijeta. Ne postoji magično rješenje ovog problema, ali pozivam sve zemlje članice da pristupe Konvenciji o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici", navodi se u saopštenju povodom Dana borbe protv nasilja nad ženama 25. novembra.

Generalni sekretar SE naveo je da je ta Konvencija jedini međunarodni pravni instrument koji sve oblike nasilja nad ženama – fizičko, seksualno i psihičko - tretira kao kriminalno djelo.

Zemlje potpisnice moraju da učine sve kako bi zaštitile žrtve nasilja i procesuirale nasilnike.

"Do sada je 19 zemalja ratifikovalo, a 20 potpisalo ovaj dokument. Pozivam one zemlje koje to nijesu učinile da što hitnije pristupe Konvenciji i stvore atmosferu nulte tolerancije za nasilje nad ženama u Evropi", izjavio je Jagland.

Među zemljama koje nisu niti ratifikovale, niti potpisale Konvenciju nalaze se Rusija, Jermenija, Azerbejdzan, Moldavija, Češka, Bugarska i Lihtenštajn.

XS
SM
MD
LG