Dostupni linkovi

Zvizdić: Uskoro aplikacija za članstvo u EU


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u kineskom gradu Sudžou da će BiH relativno brzo podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i dobiti kandidatski status, što će otvoriti nove perspektive u odnosima BiH i EU .

Zvizdić je, obraćajući se učesnicima Četvrtog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom Kine, ocijenio da usvajanje Srednjoročne agende za saradnju Kine i 16 evropskih zemalja predstavlja jasnu viziju i platformu na kojoj se, u narednih pet godina, može razvijati saradnja.

"Sve oblasti saradnje definisane Srednjoročnom agendom - ekonomija, povezivanje, industrijski kapaciteti, finansije, poljoprivreda i inovacije za BiH predstavljaju izuzetnu priliku da uzme aktivno učešće i postane vaš istinski partner", poručio je Zvizdić.

Informišući predstavnike ovog skupa o aktuelnoj situaciji u BiH, Zvizdić je naveo da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU stupio na snagu u junu ove godine i dao istinski podsticaj za provođenje neophodnih reformi, te da je njegovim stupanjem na snagu uspostavljeno blisko partnerstvo između EU i BiH.

On je naveo da je u julu ove godine BiH usvojila Ekonomsku reformsku agendu za period od 2015. do 2018. godine, koja je definisala brojne reformske mjere u oblasti javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, reforme socijalne zaštite, vladavine prava i reforme javne uprave.

Zvizdić je napomenuo da je kredibilno provođenje reformskih mjera već počelo davati pozitivne rezultate, tako da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u blagom porastu.

Cilj samita u Sudžou je uvezivanje istoka Azije preko Srednjeg istoka s Evropom, a pokrenut je prije četiri godine i predstavlja dio megaprojekta "Jedan pojas - jedan put".

XS
SM
MD
LG