Dostupni linkovi

Tusk: Priključenje EU je jedina alternativa za BiH


Evropska unija će nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu u naporima koje čini kako bi se što prije priključila evropskoj porodici, izjavio je Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća nakon susreta sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

"Za BiH nema alternative, jedina alternativa je Evropska unija", naglasio je Tusk.

On je istakao da se ove godine obilježava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su građani BiH previše živjeli u sjenci Daytona.

"Želimo da vam pomognemo da vaši građani u punom kapacitetu što prije se priključe evropskom putu. Tu smo da vam pružimo svu neophodnu pomoć u izazovima koji se nalaze pred vama kako biste nastavili sa što bržim priključenjem EU i kako biste prošlost ostavili iza sebe", rekao je Tusk.

On je odao počast žrtvama terorističkih napada u BiH u proteklom periodu i naglasio kako je terorizam globalni problem koji ne poznaje granice, a dokaz tome je da se, osim u Sarajevu, terorizam desio u Parizu, Ankari, Sinaju, Bamaku i drugim dijelovima svijeta.

Naglasio je kako je prevencija radikalizma i borba protiv terorizma aktivnost na kojoj svi zajednički moraju raditi. U tom kontekstu naglasio je kako je u proteklim danima posjetio regiju kako bi razgovarao, ne samo o pitanju problema terorizma nego i o drugom velikom problemu pred kojim se Evropa nalazi, a to su migracije i veliki priliv izbjeglica.

"Postoji pogoršano stanje jer se u kolonama izbjeglica pokušavaju prokrijumčariti i oni koji žele da stvaraju probleme. Potreban nam je sveobuhvatan i koordiniran plan u regionu kako bismo na adekvatan način odgovorili na pitanje rješavanja izbjegličke krize", naglasio je evropski zvaničnik.

XS
SM
MD
LG