Dostupni linkovi

Orban podržao ulazak Crne Gore u NATO


Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da će poziv u NATO biti kruna napora crnogorske Vlade.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas u Sudžou u Kini s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Mađarski premijer je izrazio žaljenje zbog nedavnog odlaganja njegove posjete i spremnost da uskoro zvanično posjeti Crnu Goru. Premijer Đukanović je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći našoj zemlji i regionu, i upoznao ga s napretkom u evroatlantskoj integraciji i u procesu pregovora sa EU.

"Velike zasluge za naše uspjehe ima Mađarska, koja je i posvećena kontakt država za NATO za Crnu Goru", rekao je Đukanović.

I Orban je odnose dvije zemlje ocijenio prijateljskim.

"Mi podržavamo integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana, između ostalog i zato što takvi lideri danas trebaju Evropi. Istorija moderne Crne Gore veže se uz Vaše ime. Poziv u NATO biće kruna vašeg djela i vaših napora. Mi želimo da što više država Zapadnog Balkana bude u integracijama, jer je to u zajedničkom interesu", istakao je mađarski premijer.

Đukanović i Orban su posebno naglasili doprinos međuvladine komisije za koordinaciju i razvoj ekonomske i ukupne saradnje.

Oni su se složili da mehanizam 16+1, čiji se Samit prvi put održava u Kini, kao i Berlinski proces, doprinose jačanju ne samo regionalne, već i bilateralne saradnje između država članica.

XS
SM
MD
LG