Dostupni linkovi

Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom


Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u Siriji, na granici sa Turskom, oboren ruski avion Su-24 i to najverovatnije tako što je gađan sa zemlje.

Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, prenosi Tas s. Avion se nalazio na visini od 6.000 metara.

Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

Prethodno su turski mediji javili da su turski lovci F-16 oborili vojni avion nepoznatog porekla koji je povredio njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom.

Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters.

On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Neimenovani turski vojni zvaničnik je rekao da su turski avioni F16 oborili mlaznjak i napomenuo da se za sada ne zna kojoj zemlji pripada taj avion te da se radi na utvrđivanju tih činjenica, prenele su svetske agencije.

Vojni izvori navode i da je avion bio upozoren pre nego što je oboren.

Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku kojie je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

XS
SM
MD
LG