Dostupni linkovi

Pahor i Grabar-Kitarović o očekivanjima od summita u srijedu u Zagrebu


Summit koji se u srijedu održava u Zagrebu u okviru procesa Brdo-Brijuni, a na koji su se odazvali svi predsjednici država u regiji, američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer dat će potporu daljnjoj stabilizaciji jugoistočne Europe i reformskim procesima u zemljama koje žele članstvo u euroatlantskim integracijama, složili su se u nedjelju na svom radnom sastanku slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na summitu će se razgovarati i o izbjegličkoj krizi i sigurnosnim izazovima nakon zadnjih terorističkih napada i prijetnji u Europi i svijetu.

Kako je u izjavi nakon sastanka u Ljubljani rekla hrvatska predsjednica, u razgovorima je bilo riječi o porukama koje se očekuju od summita i temama koje će u Zagrebu biti na dnevnom redu.

Hrvatska i Slovenija očekuju da će biti izražena potpora EU-a i SAD-a uključivanju država u regiji u EU i stabilizaciji i rješavanju njihovih odnosa, iznijeli su slovenski predsjednik i hrvatska predsjednica, sumirajući očekivanja od zagrebačkog summita.
Summit dolazi "u pravo vrijeme", a nazočnost američkog potpredsjednika govori o nastojanju SAD-a da se više nego do sada uključi u raspravu o sigurnosnim pitanjima i rizicima u jugoistočnoj Europi, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši da se Hrvatska i Slovenija osjećaju moralno obveznima da sadašnji trenutak iskoriste za jaku potporu reformskim procesima u zemljama regije koje ih vode u euroatlantske organizacije.

Pahor je kazao da članstvo u NATO savezu treba omogućiti zemljama koje to same žele, te ostaviti na izbor da ostanu izvan njega onim zemljama koje nemaju tu namjeru. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je i Europska unija također sigurnosni projekt koji stabilizira zemlje koje u u proces uključivanja uđu.

Komentierajući sudjelovanje američkog potpredsjednika Bidena na summitu, američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, kazala je za HTV kako se radi o manifestaciji stalnog interesa Sjedinjenih država za regiju i za jačanje bilateralnih odnosa Sjedinjenih država i Hrvatske. „Svrha ovog summita susreta je razgovor o regionalnoj integraciji i unapređenju euroatlantskih aspiracija država na ovom prostoru. Dodatno, on će imati priliku razgovarati sa hrvatskim partnerima o bilateralnim pitanjima, a razgovarat će i sa nekim drugim partnerima iz država i organizacija koje dloaze na ovaj summit u Zagrebu,“ kazala je američka veleposlanica u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG