Dostupni linkovi

De Mezijer: 760 osoba iz Nemačke otišlo u redove ISIS-a


Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da se trećina od 760 osoba koje su se priključile radikalnim grupama u Siriji i Iraku vratila u Nemačku, dok je njih 70 prošlo vojnu obuku i direktno učestvovalo u sukobima na tamošnjim frontovima.

De Mezijer je u intervjuu za list Bild am Sonntag rekao da su teroristički rizici aktuelni i u Nemačkoj, posebno nakon tragedije koja se nedavno desila u glavnom gradu Francuske Parizu.

Ističući da bi povratnici mogli stupiti u kontakt sa radikalnim grupama i pokretima, De Mezijer je naveo da su ekstremističke grupe u Nemačkoj brojnije nego ikada ranije.

Dodao je da ih zbog zakonskih okvira nije moguće pratiti sve osobe koje potencijalno podržavaju radikalne verske ideologije, ali se delotvornom pokazao metod praćenja ključnih elemenata tih krugova.

De Mezijer tvrdi da su u Irak i Siriju odlazili uglavnom mladi koji su rođeni i odrasli u Nemačkoj, a da je među njima 20 posto žena.

„Njih 80 posto su mlađi od 30 godina i svi su nemački državljani“, rekao je De Mezijer.

Upitan da li je nakon terorističkog napada u Parizu potrebno menjati i zakonske okvire borbe protiv terorizma u Nemačkoj, De Mezijer je odgovorio da su postojeći zakoni efikasni i da trenutno nema potrebe za temeljnijim izmenama.

XS
SM
MD
LG