Dostupni linkovi

Đurić: Srbija nije obavezna da podrži članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama


Srbija se Briselskim sporazumom nije obavezala da podrži članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, izjavio je Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

“Briselski sporazum definiše njihovo učešće u regionalnim organizacijama, dok tim sporazumom nije predviđen, ulazak u međunarodne organizacije. Sporazum mora biti sproveden. Mi svakodnevno razgovaramo sa predstavnicima briselskih institucija i ne vidimo nikakvo opravdanje za činjenicu da Priština odlaže sprovođenje sporazuma", rekao je Đurić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su umesto da sprovode sporazum same poslale taj akt na ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Kosova.

"Mi smatramo da ne postoji dobra volja da se sprovede sporazum dok se delima ne dokaže suprotno. A dela će morati da dođu zbog toga što sporazumi postignuti između centralne i pokrajinske vlade moraju da se sprovode bez obzira na političke stavove ili manipulacije vođa separatističkog pokreta", rekao je Đurić.

On je dodao da se u kontinuitetu razgovara o sprovođenju postignutih sporazuma i rekavši da je uveren da će uskoro biti organizovani i razgovori u Briselu na ekspertskom nivou.

XS
SM
MD
LG