Dostupni linkovi

Sarajevo: Obilježena 20. godišnjica parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je zajedno s misijom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) bila domaćin prigodnog skupa, organiziranog u Sarajevu u povodu obilježavanja 20. godišnjice parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma i dvije decenije mira.

Sudionike svečanosti, upriličene u Zemaljskom muzeju BiH, kojoj su prisustvoale istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH te članovi diplomatskog kora, brojne zvanice i gosti, pozdravila je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, upućujući istovremeno čestitke građanima širom BiH koji grade put ka napretku, nakon uspostave mira 21. novembra 1995. godine.

Pozdravila je spremnost građana BiH da iznova grade bolju budućnost zemlje, podsjećajući kako se u to uvjerila odmah po dolasku u našu zemlju, u januaru ove godine kada je objavila početak kampanje pod nazivom "Izaberi zadatak – budi promjena", a na koju se odazvalo više od 22.000 bh. građana, iskazujući odlučnost da služe svojim lokalnim zajednicama i demonstrirajući spremnost da pruže ruku podrške i aktivno utječu na promjene u BiH.

Ambasadorica Cormack istaknula je da je ostalo još dosta prostora za angažman mladih ljudi, koji treba da preuzmu ulogu lidera, pokažu vlastiti talenat i izgrade svjetliju budućnost BiH, poručujući da se budućnost i prosperitet stvaraju sada, te da to podrazumijeva zajednički rad, posvećenost i partnerstvo, ostvarenje nada i snova mladih ljudi te priliku koja se ne smije propustiti.

Sudionici ceremonije su minutom šutnje odali počast ubijenim vojnicima Oružanih snaga BiH – Nedeljku Radiću i Arminu Salkiću, ali i žrtvama terorističkih napada u Parizu i svim žrtvama terorizma u svijetu, na što je u svom obraćanju podsjetila i američka ambasadorica, izražavajući najiskrenije saučešće porodicama, prijateljima i kolegama dvojice mladih bh. vojnika koji su bili posvećeni sigurnosti i stabilnosti BiH.

XS
SM
MD
LG