Dostupni linkovi

Dvije decenije Dejtonskog sporazuma


Dvije decenije od parafiranja u SAD Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, navršava se danas.

U američkom gradu Dejtonu, u državi Ohajo, 21. novembra 1995. godine tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske - Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom postigli su dogovor o Dejtonskom sporazumu.

Sporazum je zvanično potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995., čime je BiH podjeljena na dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.

Dejtonski mirovni sporazum pravni je akt u koji je ugrađen u današnji Ustav BiH.

Tim sporazumom izvršena je teritorijalna organizacija BiH prema kojoj je 51 posto teritorije pripalo Federacija BiH, a 49 posto Republici Srpskoj.

Original dokumenta, kako nadležni tvrde, izgubljen je, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji.

Povodom Dejtonskog sporazuma, u Republici Srpskoj danas je neradni dan, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine taj dan ne obilježava.

XS
SM
MD
LG