Dostupni linkovi

Reis Kavazović: Dižemo glas protiv nasilja


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, a centralna tema današnje hutbe bila je borba za mir u svjetlu sve većeg broja terorističkih napada i sukoba u svijetu.

"Islam je vjera mira. Mi muslimani, njegovi sljedbenici, u stalnom smo nastojanju da uspostavimo mir u sebi, u svojim porodicama i u društvu u kojem živimo.

Naše muslimansko ime i određenje definirano je riječju mir i njenim najdubljim značenjem.

Taj mir u nama i oko nas naša je najveća snaga. Riječi su Božije: A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: "Mir vama!" (El-Furkan, 63)", rekao je reis Kavazović na početku hutbe, koju prenosi Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

U ovome samo jednom ajetu, dodao je, "razumijemo svu plemenitost vjernika, iskrenih Allahovih pokornika, koji čak i bestidnicima zazivaju mir. To su istinski plemići ljudskoga roda".

"Međutim, danas se taj poziv slabo čuje. Živimo u vremenu buke koju su zlikovci izazvali i nametnuli. Braćo i sestre. S mimbera naših džamija, kao i mnogo puta do sada, govorili smo i o izazovima pred koje smo stavljeni.

Dodao je da se danas nasilje u svijetu širi i da stradaju mnogi nevini ljudi.
"Protiv toga dižemo naš glas! Osuđujemo bezumlje i zločine nad ljudima! Ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja.

XS
SM
MD
LG