Dostupni linkovi

Ministri EU usvojili hitne mjere za pooštravanje kontrole granica


Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Evropske unije danas su u Briselu već usvojili neke neke hitne mere u paketu zavođenja oštre kontrole spoljnih i šengenskih granica Unije, uz popis podataka svih avionskih putnika koji ulaze i izlaze iz EU ili putuju unutar prostora evropske dvadesetosmorice.

To su novinarima preneli zvaničnici na zasjedanju, a očekuje se da, u svjetlu teške bezbjednosne situacije, terorističkih atentata u Parizu i upozorenja evropske policijske agencije Europol da prete novi napadi islamističkih terorista, budu usvojene i drastične mere za kupovinu i raspolaganje oružjem.

Policije i pravosudni organi EU će posebnu pažnju posvetiti švercu oružja koje, prema Europolu, krijumčarskim kanalima dobrim dijelom stiže iz Ukrajine.

Oštar nadzor spoljnih i Šengen granica, što uključuje obaveznu kontrolu pasoša i isprava i za državljane zemalja EU, ima za cilj da se "otkriju sumnjiva kretanja pojedinaca tako što će se dopuniti postojeće baze podataka i ojačati oprema i ljudstvo", stoji u pripremnom dokumentu ministarskog zasjedanja.

Osetno će biti ojačani kapaciteti i uloga evropske agencije za nadzor granica Fronteks i policijske agencije Europol, a od januara će biti uspostavljen Evropski antiteroristički centar za razmenu informacija i operativnu saradnju u bitki protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG