Dostupni linkovi

U Hrvatsku od ponoći ušlo 1.100 izbeglica


U Hrvatsku je od ponoći do 9.00 ujutro ušlo oko 1.100 izbeglica i migranata s Bliskog istoka čime je broj onih koji su prošli kroz zemlju od sredine septembra premašio 421.000, saopštio je jutros hrvatski MUP.

Iako je Slovenija postavila žičanu ogradu na delovima granice s Hrvatskom, izbeglice iz zimskog kampa u Slavonskom Brodu, u koji stižu iz Šida, organizovano železnicom i autobusima nastavljaju prema Sloveniji i dalje u Austriju i druge države zapadne Evrope.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak da će Hrvatska, poput Makedonije, Srbije i Slovenije, zaustavljati prihvat onih koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

On je novinarima u Slavonskom Brodu rekao da je reč o ljudima koji ne mogu da dobiju međunarodnu zaštitu i potvrdio da je Hrvatska odbila zahtev iz Slovenije za vraćanje 162 osobe iz država koje nisu zahvaćene ratom.

Zbog slovenačkog zahteva, Hrvatska je, kako je rekao, Srbiju i Makedoniju obavestila da se "profilacija ljudi" na izbegličkoj ruti treba sprovesti ranije, jer u daljim državama na ruti, neće imati potrebne uslove za međunarodnu zaštitu.

XS
SM
MD
LG