Dostupni linkovi

ID proizvodi dnevno do 50.000 barela nafte


"Islamska država" proizvodi između 40.000 i 50.000 barela nafte dnevno, rekao je Ilija Rogačev, šef odjeljenja za nove izazove i prijetnje pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Prije godinu dana eksperti su rekli da 'Islamska država' proizvodi 30.000 barela dnevno, a sada je taj broj između 40.000 i 50.000", rekao je Rogačev u intervjuu listu "Komersant".

On je dodao da je i Savjet bezbjednosti UN u rezoluciji 2199 priznao da je ilegalna trgovina naftom glavni izvor prihoda "Islamske države" i obavezao sve države članice da se odlučno tome suprotstave.

Rogačev je postavio pitanje motiva vazdušnih udara zapadne koalicije na naftna postrojenja u regionu Sirije i Iraka koji kontrolišu džihadisti.

"Više od godinu dana koalicija bombarduje ta područja i naftna postrojenja su bukvalno nedirnuta. Oni su izveli skoro 8.000 borbenih letova i u skoro jednoj četvrtini slučajeva avioni su se vratili, a da nisu potrošili municiju, odnosno nisu našli mete za napad. U međuvremenu, teroristi 'Islamske države' nastavljaju da izvlače naftu i nastavljaju da grade nove fabrike za preradu nafte, a hiljade cisterni kreće se preko regiona", rekao je on, prenio je TASS.

XS
SM
MD
LG