Dostupni linkovi

Asad: Zapad odgovoran za stvaranje "Islamske države"


Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u srijedu da njegova zemlja uništena ratom nije inkubator "Islamske države" i zamjerio je Zapadu da je odgovoran za rađanje te terorističke grupe.

"Mogu vam reći da Daesh (arapski akronim za "Islamsku državu") nema prirodni i socijalni inkubator unutar Sirije", rekao je Asad u intervjuu za talijansku televiziju Rai.

On kaže da su džihadisti koji su trenirani u Siriji kako bi počinili atentate u Parizu i drugdje za to sposobni "zahvaljujući potpori Turaka, Saudijaca i Kataraca i naravno zapadnoj politici koja je pomagala teroriste na razne načine".

"Islamska država nije krenula iz Sirije. Počela je u Iraku i ranije u Afganistanu", kazao je Asad navodeći citat bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira po kojem je "rat u Iraku pridonio rađanju 'Islamske države".

"Njegovo priznanje predstavlja najvažniji dokaz", rekao je sirijski predsjednik.

On je također rekao da se ne može govoriti o političkoj tranziciji u zemlji sve dok pobunjenici drže dijelove Sirije. Kada to bude riješeno, naveo je, "godina i pol do dvije bit će dovoljne za tranziciju".

XS
SM
MD
LG