Dostupni linkovi

Obama kritikuje "histeriju protiv izbeglica" u SAD


Predsednik SAD Barak Obama kritikovao je danas "histeriju" pojedinih američkih zvaničnika, prema čijem mišljenju izbeglice iz Sirije predstavljaju bezbednosnu pretnju, u trenutku kada republikanci pokušavaju da zamrznu program o preseljavanju izbeglica posle napada u Parizu.

Koristeći strahovanja da je neki od napadača možda ušao u Evropu predstavljajući se kao sirijski migrant, republikanski lideri i više od polovine guvernera američkih država pokušavaju da blokiraju plan Bele kuće da u predstojećoj godini primi u SAD 10.000 izbeglica.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan tražio je "pauzu" u sprovođenju plana, a poslanici bi već sutra mogli da izglasaju zakon koji bi mogao da pooštri već dugotrajnu proceduru kontrole za izbeglice iz Iraka i Sirije kako bi se obezbedilo da eventualni budući napadači ne uđu u zemlju.

U neubičajeno oštrom tonu, Obama je danas kritikovao republkance da demonizuju "udovice i siročad," preneo je AFP.

"Plaše se udovica i dece koji dolaze u SAD. Nije dobro da u odgovoru na teroristički napad zapadamo u strah i paniku. Odluke koje se zasnivaju na histeriji i preterivanju u pogledu rizika, nisu dobre", dodao je Obama.

Američki kongres nalazi se pod neuobičajenim pritiskom pošto se najmanje 27 guvernera usprotivilo daljem prihatanju sirijskih izbeglica, a neki su čak naložili službama da obustave saradnju sa federalnim izbegličkim programima dok se ne uvede stroža kontrola.

Njhov stav dele i neki pripadnici Demokratske stranke, poput senatora Čaka Šumera, koji je priznao da bi moglo biti "neophodno" da se zastane i revidira program.

Obama s druge strane brani izbegličku poliitku i inisistira da je provera na licu mesta dovoljna da se uoče džihadisti i da SAD budu bezbedne.

XS
SM
MD
LG