Dostupni linkovi

Nema izbjeglica u Sjenici, u Tutinu samo jedna žena


U Centru za smještaj azilanata u Sjenici trenutno nema izbjeglica, dok u Tutinu boravi samo jedna žena iz Južnoafričke Republike.

Koordinator Centra za smještaj azilanata u Tutinu Sead Reč rekao je za Radio Sto plus da se broj azlanata u toj opštini značajno smanjuje.

"Taj broj ne prelazi deset, a i oni koji dođu obično već sljedećeg dana napuste Tutin i nastave put ka sjeveru. Među njima vlada strah da će Mađarska i druge zemlje Evropske unije uskoro zatvoriti granice i zato žele što prije da se domognu svoje krajnje destinacije - Zapadne Evrope", kazao je Reč.

Preuređena upravna zgrada fabrike "Jelak" u Tutinu može da primi 200 azilanata, a tokom proljeća prošle godine bilo ih je i znatno više.

Poslednji azilant, Avganistanac, napustio je Sjenicu prošlog petka.

Koordinator Centra u ovoj opštini Dino Hamidović rekao je da su smeštajni kapaciteti u hotelu "Berlin" prošireni na 200 mesta i da osoblje spremno očekuje nove azilante tokom zime.

"Očekujemo nove azilante kada nastupi hladnije vrijeme, a od kada postoji Centar u Sjenici u njemu je boravilo više od 4.500 ljudi. Trenutno radimo na finalizaciji priprema kako bismo bili u potpunosti spremni da primimo nove izbjeglice", izjavio je Hamidović.

Najviše izbjeglica u Sjenici je bilo smješteno prošle godine u oktobru, kada je privremeni smještaj u tom gradu pronašlo 205 osoba.

XS
SM
MD
LG