Dostupni linkovi

EU : Dva miliona eura za jačanje pravosuđa Srbije


Projekat jačanja kapaciteta Visokog savijeta sudstva i Državnog vijeća tužilaca počeo je danas, a finansiraće ga Evropska unija sa dva miliona eura.

Cilj dvogodišnjeg projekta je da se poboljšaju kapaciteti pravosudnih institucija, kako bi pravda u Srbiji bila dostupnija građanima, a u taj proces uključene su Grčka i Španija, koje će kao države članice EU pomoći Srbiji kao kandidatu da poboljša svoje pravosuđe.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocijenio je da će reforme pravosuđa uticati i na društvo i privredu, da Srbija može da ostane u okvirima svoje pravne tradicije, ali da kada su u pitanju ljudska prava mora da se drži standarda koje postavlja Savjet Evrope.

"Ove reforme su izuzetno važne za poglavlje 23 koje je jedno od ključnih poglavlja za pregovore sa EU", kazao je Devenport na ceremoniji povodom početka projekta i dodao da je veoma bitno da VSS i DVT rade na nezavisnosti sudija i tužilaca.

Ambasador Španije u Srbiji Miguel Fuertes Suarez kazao je da njihovi eksperti imaju mnogo iskustva u internacionalnom pravu i da će se truditi da Srbija razvija svoj pravni sistem, a ne da prepisuje tuđe.

XS
SM
MD
LG