Dostupni linkovi

Davutoglu: Postoji prilika za rešenje kiparskog pitanja


Turska i Grčka imaju priliku da doprinesu pronalaženju rješenja za Kipar, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu, izrazivši istovremeno uvjerenje da će Atina podržati napore Turske za članstvo u EU.

"Sada postoji prilika da se dođe do rešenja kiparskog pitanja. Pregovori traju. Imamo zajednički pristup da na pozitivan način doprinesemo tim pregovorima", rekao je Davautoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, koji boravi u poseti Turskoj.

Cipras je istakao da dve zemlje moraju da intenziviraju saradnju u okviru borbe protiv trgovaca ljudima koji sa Bliskog istoka pokušavaju da stignu do Evrope preko Turske i grčkih ostrva.

"Moramo da učinimo više na polju koordinacije i razumijevanja kako bismo efikasno razbili lance trgovaca ljudima čiji postupci vrijeđaju ljudsko dostojanstvo", istakao je Cipras.

Grčki premijer je takođe izjavio da zvanična Atina "u pozitivnom svetlu" gleda na napore Turske na planu evrointegracija, pod uslovom da određeni uslovi budu ispunjeni.

XS
SM
MD
LG