Dostupni linkovi

Pariz: Racije, eksplozije, ima mrtvih i povrijeđenih


Tri muškaraca uhapšena su tokom policijske racije koja je izvedena rano jutros u jednom stanu u pariskom predgrađu San Deni, u potrazi za osumnjičenim "mozgom" niza napada u francuskoj prestonici, saopštila je francuska policija.

Pariski list "Le Figaro" navodi da su još jedna žena i jedan muškarac privedeni.

Dvije osobe su tokom racije poginule, od kojih jedna žena koja je samu sebe raznela aktivirajući eksploziv, saopštilo je parisko tužilaštvo, a prenosi AFP, dodajući da je u toj operaciji najmanje tri policajca ranjeno.

Još jedna osumnjičena osoba se i dalje nalazi u tom stanu, prenosi "Figaro" pozivajući se na policijske izvore.

Na licu mjesta se nalaze vatrogasci, helikopteri nadlijeću grad, a policijska operacija je još u toku.

Gradske vlasti su preporučile stanovnicima San Denija da ostanu u svojim kućama.

Mediji navode da je najmanje pet osoba bilo sakriveno u stanu u San Deniju, a među njima i Abdelhamid Abaud, za koga se sumnja da je organizovao napade u petak u Parizu.

Francuske antiterorističke snage izvele su ovu operaciju u okviru potrage za odbjeglim muškarcem za koga se sumnja da je deveti član grupe koja je organizovala niz napada izvedenih u francuskoj prijestonici u petak uveče.

"Le Parisien" prenosi da je jutrošnja racija izvedena u potrazi za Abdelhamidom Abaudom, belgijskim džihadistom koji je živeo u Siriji.

Francuski dnevnik dodaje da istražitelji tragaju i za Fabijenom Klenom (35), starim članom radikalne islamističke mreže u Tuluzu, čiji je glas, kako je utvrđeno istragom, na audio snimku u kojem je Islamska država preuzela odgovornost za napade u Parizu.

Francuske snage reda su u potrazi i za odbeglim Salahom Abdeslamom (26), za koga se sumnja da je bio jedan od napadača koji su pucali na terase pariskih kafića i restorana, zajedno sa bratom Brahimom, koji se tom prilikom razneo.

Istraga se sprovodi i u Belgiji, gdje su dva osumnjičena saučesnika uhapšena u subotu ujutro u briselskoj četvrti Molenbek, leglu džihadizma, a koje je belgijsko pravosuđe optužilo za teroristički napad.

Riječ je o Muhamedu Amriju (27) i Hamzi Atuu (20), koji se sumnjiče i da su posle pucnjave dovezli Salaha Abdeslama iz Pariza u Belgiju.

U terorističkim napadima u Parizu je u petak, 13. novembra, poginulo 129, a povrijeđeno više od 300 osoba.

XS
SM
MD
LG