Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet bezbednosti UN sutra o Kosovu


Savet bezbednosti UN razmatraće sutra u Njujorku novi uzveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu, a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U izveštaju koji pokriva period od 16. jula do 15. oktobra, Ban je pozdravio napredak u razgovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i sporazume postignute 25. avgusta, a posebno "glavne elemente za osnivanje Asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom".

U izveštaju koji obuhvata period pre nego što je u Prištini suspendovan sporazum o ZSO, Ban je ocenio da je osnivanje ZSO od ključnog značaja za potpuno sprovođenje briselskog sporazuma i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da održe zamajac završavanjem statuta ZSO, kao i brzim sprovođenjem svih dogovorenih sporazuma.

Generalni sekretar UN takođe je kritikovao kosovsku opoziciju zbog nasilja i zastrašivanja u ometanju rada skupštine i pozvao sve političke aktere da se uzdrže od reči i dela koja nisu saglasni s civilizovanim i demokratskim društvom.

Ban je pozdravio usvajanje ustavnih amandmana i drugih zakona potrebnih za rad Specijalnog suda na Kosovu koji bi se bavio zločinima OVK, kao "napredak ključan za pokazivanje posvećenosti Kosova temeljnim načelima pravde i odgovornosti".

Generalni sekretar UN takođe je zatražio da se brzo imenuje šef delegacije Prištine u Radnoj grupi za nestale osobe, kako bi se omogućio napredak u toj oblasti.

Ban je pozdravio i korake ka jačanju regionalne saradnje kao na samitu Zapadnog Balkana koji se bavio između ostalog saradnjom s evropskim finansijskim institucijama.

XS
SM
MD
LG