Dostupni linkovi

Brisel razumije prioritet koji Francuska daje bezbjednosti


Evropska komisija pokazala je danas razumevanje za stav Francuske koja neće moći da se drži preuzetih budžetskih obaveza zbog povećanja troškova za bezbijednost poslije terorističkih napada u Parizu.

"Pravila (fiskalnog) pakta stabilnosti ne sprječavaju države da definišu svoje prioritete. Razumemo šta je prioritet u sferi bezbjednosti", rekao je danas Pjer Moskovisi, evropski komesar za ekonomske poslove na konferenciji za medije.

On je ukazao da evropski budžetski propisi nisu ni "rigidni ni glupi" i da Evropska komisija može da se prilagodi raznim situacijama kao i da se u tom duhu razgovara sa francuskom vladom.

Prema paktu stabilnosti i rasta Evropske komisije države članice treba da drže svoj budžetski deficit ispod gornje granice od tri odsto BDP.

"Evropska komisija ima inteligentan i human pristup ovoj situaciji", rekao je Moskovisi i dodao da je još suviše rano da se kaže kako će se to odraziti na budžetske zahtjeve prema Francuskoj.

Francuski premijer Manuel Vals potvrdio je danas da će budžetske obaveze koje je Francuska preuzela, kojim je predvidela vraćanje budžetskog deficita na tri odsto 2017., biti promijenjene i da Evropska unija treba za to da "ima razumijevanja".

Francuska je najavila da će izdvojiti veća sredstva za policiju, žandarmeriju i obavještajne službe, poslije napada u petak, 13. novembra kada je ubijeno 129 ljudi.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je juče da "pakt bezbijednosti ima prednost nad paktom budžetske stabilnosti".

XS
SM
MD
LG