Dostupni linkovi

Oland i Rohani ističu važnost medjunarodnih pregovora


Francuski predsjednik Fransoa Oland i njegov iranski kolega Hasan Rohani istakli su danas u telefonskom razgovoru značaj pregovora između velikih sila o rješavanju sirijskog sukoba, saopšteno je iz francuskog predsjedništva.

Dvojica zvaničnika takođe su istakli da je od vitalnog značaja da se svim snagama vodi borba protiv Islamske države i terorizma, dodaje se u saopštenju Jelisejska palate.

Kako se dodaje, Oland i Rohani dogovorili su se i da što prije nađu datum za posjetu iranskog predsjenika Francuskoj u cilju jačanja bilateralne saradnje.

Rohani je poslije napada u Parizu otkazao posjetu Evropi koja je trebalo da počne u subotu u Italiji i da se nastavi u ponedeljak u Francuskoj.

Velike sile, među kojima su SAD, Rusija, EU, arapske zemlje i Iran, u subotu su se u Beču saglasile o planu političke tranzicije u Siriji. Još postoje nesuglasice oko sudbine sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Iran i Rusija, koji podržavaju vlasti u Siriji, suprotstavljeni su SAD i njihovim arapskim i evropskim saveznicima o budućnosti Asada i njegovom mjestu u budućoj političkoj tranziciji u Siriji.

XS
SM
MD
LG