Dostupni linkovi

Obama doputovao u Manilu na samit APEK-a


Predsjednik SAD Barak Obama doputovao je danas na Filipine i pred vojnom fregatom obećao podršku u jačanju sigurnosti u morima koji okružuju tu zemlju.

Obama će u Manili učestvovati na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), zajedno s predsjednikom Kine Si Đinpingom i drugim svetskim liderima.

Prilikom obilaska ratnog broda "Gregorio del Pilar", koji je nekada pripadao SAD, Obama je najavio da će filipinskoj mornarici dati još dva broda, kuter američke obalske straže i istraživački brod.

"Imamo obavezu, čvrstu predanost da branimo našeg saveznika Filipine. Možete da računate na SAD", izjavio je Obama i dodao da njegova posjeta pokazuje zajedničku posvećenot sugurnosti u vodama regiona.

SAD će ove godine izdvojiti 119 miliona dolara za mornarice zemalja jugoistočne Azije, a Obama će tražiti još 140 miliona dolara za sljedeću godinu.

Obraćanje ispred ratnog broda pokušaj je američkog predsjednika da skrene pažnju svjetske javnosti na svoje napore da ojača saveze u jugoistočnoj Aziji i poveća uticaj SAD u regionu, što bi trebalo da bude jedan od najvećih uspjeha njegove vanjske politike, navodi AP.

Posjeta Filipinima dio je njegove diplomatske azijske turneje.

Obama je prethodno bio na samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja u Antaliji, a zatim će otputovati u Maleziju.

U Manili su danas uvedene dodatne mjere bezbjednosti zbog samita, za saobraćaj su zatvoreni veliki dijelovi centra grada, vlasti su savjetovali građanima da tokom sastanaka ili odu na odmor ili ostanu kod kuće, pa su ulice bile gotovo prazne.

Više stotina letova je odloženo ili otkazano, pošto je vazdušni prostor rezervisan za dolazak svjetskih lidera.

XS
SM
MD
LG