Dostupni linkovi

Stratfor: Dejtonski sporazum došao do kraja


Dvadeset godina poslije rata, međuetnička netrpeljivost i dalje postoji u BiH, a zbog nemogućnosti postizanja dogovora o zamjeni Dejtonskog sporazuma podjele će i dalje postojati, ocjenjuje analitička kompanija "Stratfor".

U tekstu pod naslovom "Da li je Dejton došao do svog kraja?" navodi se da će političke podjele i dalje podrivati ekonomiju u BiH i da se ne može odbaciti mogućnost izbijanja "novih epizoda socijalnih nemira i etnički inspirisanog nasilja".

"Stratfor" ocjenjuje da će EU i dalje imati određeni uticaj u BiH, ali vjerovatno nedovoljno da bi ujedinila suparničke zajednice.

"Većina političara u BiH i stranih zvaničnika slaže se da je Dejtonski sporazum došao do svog kraja, ali ne mogu da se dogovore kako da ga modifikuju ili zamijene. Zato sporazum koji je bio veoma uspješan u osiguravanju mira u BiH može da doprinese novim sukobima u budućnosti", navodi se u analizi.

Ova kompanija ukazuje na težnju Bošnjaka za unitarnom državom sa snažnom centralizovanom vlašću, dok Srbi traže više autonomije. Takođe, navodi "Stratfor", neki Hrvati traže novi entitet u kojem bi oni bili većina, a pojedini Srbi traže punu nezavisnost.

"Kao rezultat, svaka grupa osjeća da je Dejtonski sporazum zastario, ali ne mogu da postignu konsenzus o novom sistemu koji bi ga zamijenio", piše u tekstu. Komentarišući mogućnost održavanja referenduma u Republici Srpskoj, "Stratfor" navodi da bi Savjet za provođenje mira mogao da poništi rezultat referenduma, ali i kada bi to uradio, političke nesuglasice između Republike Srpske i ostatka BiH bi se nastavile.

U analizi se ocjenjuje da nijedna etnička zajednica vjerovatno neće učiniti ustupke i da će rezultat političkih podjela biti slabljenje ekonomije te da će zemlja ostati zavisna od strane pomoći da bi funkcionisala.

XS
SM
MD
LG