Dostupni linkovi

Izrael zabranio Islamski pokret


Izraelska vlada zabranila je danas "sjeverno krilo" grupe Islamski pokret u Izraelu, optuživši je da je podsticala nasilje koje je izbilo početkom oktobra oko Hramove gore u Jerusalimu, navodi se u saopštenju vlade.

U saopštenju se dodaje da aktivisti pokreta mogu biti uhapšeni ako prekrše zabranu. Ta organizacija, koja pruža vjerske i obrazovne usluge izraelskim Arapima, stalno optužuje Izrael da želi da preuzme to osjetljivo sveto mjesto Jevreja, muslimana i hršćana, što Izrael odbacuje.

Hramova gora u starom dijelu Jerusalima je u centru posljednjeg naleta nasilja koje je izbilo početekom oktobra i proširilo se na Zapadnu obalu, izraelske gradove i granicu s palestinskim Pojasom Gaze.

Izrael smatra da je nasilje podstaknuto, a Palestinci kažu da je ono rezultat dugogodšnjeg nezadovoljstva poslije skoro pola vijeka izraelske okupacije.

Vođa zabranjenog ogranka Raed Salah osuđen je 28. oktobra na 11 mjeseci zatvora zato što je u govoru u februaru 2007. pozvao sve muslimane i Arape da dođu u pomoć Palestincima i pokrenu intifadu (ustanak) za Jerusalim i Hramovu goru, koja je treće sveto mjesto islama.

XS
SM
MD
LG