Dostupni linkovi

AP: Irački obaveštajci upozorili na napad 'Islamske države'


Iračka obaveštajna služba upozorila je međunarodnu koaliciju za borbu protiv Islamske države na mogućnost napada koji su se samo dan kasnije dogodili u Parizu, objavila je danas agencija Asošiejted pres.

Američka agencija navodi da je iračka obaveštajna služba Koaliciji poslala depešu u kojoj je navedeno da je jedan od lidera "Islamske države" Abu Bakr al-Bagdadi naredio napade na zemlje koje čine medjunarodnu koaliciju za borbu protiv te organizacije, kao i na Iran i Rusiju.

Obaveštajna služba Iraka nije imala podatke kada i gde bi moglo da dodje do napada. Sa druge strane, predstavnik francuske bezbednosne službe rekao je da francuska obaveštajna služba takve informacije dobija "svaki dan".

Predstavnik američke obaveštajne službe rekao je da nije imao informacije koje bi bile dovoljne da se spreči napad u Parizu. On je, ipak, dodao da su zvaničnici SAD, Francuske i drugih zapadnih zemalja u poslednjih nekoliko meseci u više navrata izrazili zabrinutost zbog napada koje bi mogla da organizuje Islamska država.

Šest predstavnika iračkih službi, čija imena nisu objavljena, potvrdili su navode o depeši, a dvojica tvrde da je Francuska imala informacije i o detaljima predstojećeg napada.

Francuska je, navode irački zvaničnici, posedovala informacije da su napadi pripremljeni u Raki u Siriji, uporištu "Islamske države", gde su njihovi pripadnici prošli kroz obuku za napade koji su usledili 13. novembra u Parizu.

U organizaciji napada učestvovalo je 24 ljudi, medju kojma je bilo 19 napadača, a petorica su bila zadužena za logistiku i planiranje operacije, navodi Asošiejted pres.

U nekoliko simultanih terorističkih napada u petak je u Parizu stradalo najmanje 132 ljudi, a više od 350 je ranjeno. To je bio najveći teroristički napad u dosadašnjoj istoriji Francuske.

XS
SM
MD
LG