Dostupni linkovi

Konferencija u Washingtonu: Osigurati stabilno društvo u BiH


Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu organizirat će danas i sutra u američkoj prijestonici veliku međunarodnu konferenciju posvećenu izgledima za reforme u BiH, a u povodu 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, javlja izvještač Fene iz Washingtona.

"Započeti reformski procesi u Bosni i Hercegovini se trebaju nastaviti, jer je neophodno stvoriti bolji i kvalitetniji okvir koji će dati garancije za stabilnost, sigurnost i prosperitet naše zemlje, uvažavajući njenu punu suverenost i neovisnost, te teritorijalni integritet. Na tom putu Bosna i Hercegovina morat će se snažnije suprotstaviti borbi protiv korupcije, učiniti bolje i racionalnije upravljanje, otvaranje novih radnih mjesta i reformu zdravstva", izjavio je predsjednik Upravnog odbora Američko-bosanske fondacije, suorganizatora konferencije, Mirza Ustamujić.

Po njegovim riječima, najveći značaj konferencije je u tome što će okupiti ključne donosioce odluka na jednom mjestu i dati priliku da se govori o napretku BiH.

Kako je potvrđeno, na konferenciji u Washingtonu danas i sutra učestvovat će Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, Ian Brown, direktor EBRD-a, Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH i drugi, a od bh. zvaničnika, među ostalim, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Fadil Novalić, federalni premijer, Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, Jelka Milićević, zamjenica premijera i ministrica financija u Vladi Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG