Dostupni linkovi

Kostarika: Migrantska kriza


Više od 1.000 migranata sa Kube na putu u SAD pokušali su proteklog vikenda da pređu granicu Kostarike i uđu u Nikaragvu, što je izazvalo tenzije između dva susjeda kada su snage sigurnosti pokušale da ih vrate.

Poslije otopljavanja odnosa Vašingtona i Havane, neki Kubanci krenuli su u Centralnu Ameriku u nadi da će preko Meksika ući u SAD.

Vlasti Kostarike su saopštile da će izdati posebne sedmodnevne vize za više od 1.700 migranata sa Kube koji su zadržani proteklih dana nakon što su prešli granicu i ušli u zemlju iz Paname.

Vlada Nikaragve oštro je juče odgovorila saopštenjem u kojem se kaže da je Kostarika "namjerno i neodgovorno nastavila da izbacuje" kubanske migrante na njenu teritoriju, narušavajući nacionalni suverenitet. Nikaragvanska sandinistička vlada, predvođena Danijelom Ortegom, u savezu je sa Kubom.

Ministar inostranih poslova Kostarike Manuel Gonzales uzvratio je da Nikaragva zadržala oko 1.100 migranata sa Kube koji su pokušali da pređu granicu u nedelju i da migranti tvrde da je na njih pucano i da je bačen suzavac.

Zvaničnici Kostarike rekli su da su pripremili skloništa i kampove za odbijene Kubance.

XS
SM
MD
LG