Dostupni linkovi

Češka razočarana što EK ne menja izbegličku politiku


Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je u nedelju u Pragu da je razočaran rečima šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera da nema potrebe da Evropska unija menja svoju politiku prema izbeglicama nakon terorističkih napada u Parizu.

"Razočarale su me reči šefa EK. Kada smo uvodili šengen, bilo je kritika da ugrožavamo vlastitu bezbednost. Rekli smo tada štitićemo je na spoljašnjim granicama, a vidite sada kako ta zaštita izgleda. Ako ne obnovimo bezbednost na spoljašnjim šengenskim granicama, države članice će to morati da rešavaju same", izjavio je Sobotka češkom javnom TV servisu ČT1.

Češki premijer optužio je Evropsku uniju da u izbegličkoj krizi nije vodila dovoljno ;računa o bezbednosti samih Evropljana.

"Mi smo od početka naglašavali aspekt bezbednosti i kritikovali su nas, ali mi smo bili u pravu. Moramo da uklopimo i pomoć ljudima u nevolji koji beže od rata i našu bezbednost", rekao je Sobotka.

Kao i susedi, Slovačka i Poljska, i Češka, prema rečima premijera Sobotke, insistira da u dogovorenom mehanizmu relokacije izbeglica koje su već stigle u EU, češke službe moraju da provere i odaberu kome će ponuditi azil.

"Ja sam užasnut scenama iz Pariza. Video sam snimke ljudi koji se u rodjenom gradu boje da izadju na ulicu. Zato kažemo, da, moramo da pomažemo, ali moramo da mislimo na vlastitu bezbednost... Mi smo kazali da ako budemo morali da prihvatamo izbeglice u preraspodeli da moramo da imamo pravo veta i pravo provere. Da znamo koga primamo", rekao je Sobotka.

XS
SM
MD
LG