Dostupni linkovi

Netanijahu: Izrael deli inforamcije o IS sa saveznicima


Izrael deli obaveštajne informacije o Islamskoj državi i drugim terorističkim organizacijama sa svojim saveznicima, rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanijahu u prvom javnom komentaru napada u Parizu u petak uveče.

"Izrael poseduje obaveštajne informacije, mi nismo marginalni igrač u ovom polju i informacije koje imamo delimo sa Francuskom i drugim relevantnim zemljama, ne samo od juče, " istakao je on, dodavši: " To je važan deo saradnje protiv terorizma IS i terorizma radikalnog islama uopšte."

Izrael sarađuje sa drugim zemljama na "različite načine", rekao je premijer uz napomenu da to ne može da iznese u javnost, preneli su izraelski mediji.

On je ujedno ponovio ono što je izhavio odmah posle napada u francuskom glavnom gradu, u kojima je ubijeno najmanje 129 ljudi, da Izrael stoji "rame uz rame" sa Francuskom u borbi protiv terorizma. Takođe je naveo da je naredio da se pojača bezbednost oko izraelskih misija u svetu.

Na novinarsko pitanje da li bi Izrael trebalo da brine o sledećem udaru IS, koji bi se mogao desiti u Izraelu, imajući u vidu da su događaji pokazali da je ta organizacija sposobna da izvede napad u srcu Evrope, Netanijahu je rekao da je IS nedavno pojačala svoje terorističke aktivnosti, uključujući i obaranje ruskog aviona nad Sinajem.

XS
SM
MD
LG