Dostupni linkovi

Beata Šidlo nova premijerka Poljske


Predsjednik Poljske Andžej Duda je za mandatara za sastav nove vlade danas imenovao Beatu Šidlo, koja je predvodila konzervativnu evroskeptičnu stranku Pravo i Pravda (PiS) u pobjedi na parlamentarnim izborima.


Duda i Šidlo su na na svečanosti povodom imenovanja nove vlade istakli da je ovo istorijski trenutak za desnicu ujedinjenu pod krilima PiS, pošto je Duda kao kandidat PiS-a i autsajder u maju izabran za predsjednika Poljske, a zatim je ta partija s još dvije manje stranke u oktobru osvojila apsolutnu većinu u oba doma parlamenta.


Novu vladu od 21 člana Duda će imenovati u ponedeljak, a očekuje se da će Šidlo tražiti povjerenje poljskog parlamenta u srijedu, 18. novembra.
I predsjednik i premijerka zahvalili su posebno predsjedniku PiS-a Jaroslavu Kačinjskom što im je ukazao povjerenje i odustao od ličnih ambicija da uđe u izbornu trku za neku od te dvije funkcije.


Šidlo (52), iz rudarske porodice, po obrazovanju etnograf, ušla je u politiku 2005. godine, kao i predsjednik Duda. Oboje su bili manje prisutni u javnosti sve do prethodnih izbora, kada ih je u prvi plan izborne kampanje izbacio osnivač stranke, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

XS
SM
MD
LG