Dostupni linkovi

Dvojica državljana Srbije pod istragom zbog ratnih zločina


Zbog osnovane sumnje da nakon okupacije Vukovara 1991. godine, kao zapovjednici Vojne policije JNA zaduženi za osiguravanje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila i njihova transporta u logore u Srbiji, nisu poduzeli ništa kako bi spriječili zlostavljanja i ubijanja, niti su kaznili počinitelje, osječko Županijsko državno dvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dvojice državljana Srbije, nedostupnih hrvatskim pravosudnim tijelima.

Osumnjičeni 53-godišnjak i 48-godišnjak, zapovjednik bataljona vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i zapovjednik 1. čete toga bataljona vojne policije, bili su zaduženi za osiguranje prostora u kojem su se nalazili zarobljeni branitelji i civili te za osiguranje transporta zarobljenika do logora na području Srbije.

Osumnjičenici se terete zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, pa će sucu istrage biti predloženo određivanje istražnog zatvora, a zatim i naloženo izdavanje potjernice.

XS
SM
MD
LG