Dostupni linkovi

Imenovan haški sudac u vezi zahtjeva Orića


Rezidualni mehanizam međunarodnih kaznenih sudova (MICT), koji dovršava rad UN-ovih sudova u nizozemskom gradu Haagu, dodijelio je zahtjev zapovjednika Armije BiH Nasera Orića - da naredi sudu Bosne i Hercegovine obustavu procesuiranja – kineskom sucu Liu Daqunu.

Podsjetimo, obrana Orića zatražila je od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da naredi sudu Bosne i Hercegovine obustavu procesuiranja protiv njezinog klijenta, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile predmet njegovog prijašnjeg haškog suđenja te da kao takve ne mogu biti predmet ponovnog procesa.

Ratni zapovjednik jedinica Armije BiH u Srebrenici uhićen je polovicom ove godine na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine (ubojstva pojedinih zarobljenika) počinjene u selima kod Srebrenice i Bratunca.

Ubrzo je izručen u BiH, gdje je pušten na privremenu slobodu do početka suđenja za zločine za koje njegova obrana tvrdi da su bili predmet suđenja na Haškom sudu koji je Orića 2008.godine oslobodio krivnje u drugostupanjskoj presudi, a nakon što je 2006.godine u prvostupanjskoj osuđen na 2 godine zatvora zbog zapovjedne odgovornosti pri nekažnjavanju počinitelja zločina.

XS
SM
MD
LG