Dostupni linkovi

Ban: Formiranje ZSO ključno za sprovođenje sporazuma


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je u novom tromesečnom izveštaju o Kosovu da je osnivanje Zajednice srpskih opština od ključnog značaja za potpuno sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine.

Ban je u izveštaju, koji pokriva period od 16. jula do 15. oktobra, pozdravio napredak u razgovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i sporazume postignute 25. avgusta, a posebno "glavne elemente za osnivanje asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom", prenosi Beta.

"Kao jedan od kamena temeljaca 'Prvog sporazuma o načelima koja upravljaju normalizacijom odnosa', uspostavljanje asocijacije/zajednice je suštinski korak ka ostvarivanju pune primene tog istorijskog sporazuma i daljem poboljšanju svakodnevnog života kosovskog stanovništva", navodi Ban u izveštaju u koji je imala uvid agencija Beta.

U izveštaju koji ne obuhvata proteklu nedelju kada je suspendovan sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), Ban je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da održe zamajac završavanjem statuta o ZSO, kao i brzim sprvođenjem svih dogovorenih sporazuma.

"Čestitam premijeru (Aleksandru) Vučiću i premijeru (Isi) Mustafi na njihovom izvanrednom vođstvu u izvođenju ovog procesa", naveo je Ban u izveštaju koji će biti razmatran na sednici Saveta bezbednosti UN 19. novembra.

Generalni sekretar UN kritikovao je kosovsku opoziciju zbog upotrebe nasilja i zastrašivanja u ometanju rada kosovske skupštine i pozvao sve političke aktere da se uzdrže od reči i dela koja nisu saglasni s civilizovanim i demokratskim društvom.

XS
SM
MD
LG