Dostupni linkovi

Joe Biden stiže u Zagreb na summit Brdo-Brijuni


Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi krajem studenoga u Zagreb na summit čelnika jugoistočne Europe, signalizirajući jače uključivanje Sjedinjenih Država u rješavanje regionalnih problema i približavanje tog područja Zapadu, doznaje se u uredu hrvatske predsjednice.

Drugi čovjek SAD-a sudjelovat će 25. studenoga na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkad je Barack Obama na čelu SAD-a.

U Zagreb su pozvani i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francoise Hollande te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na Pantovčaku kažu da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Izbjeglička kriza koja pogađa Europu zasjenila je druge probleme u hrvatskom susjedstvu - unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Na Pantovčaku ističu da je stabilno susjedstvo presudno za nacionalnu sigurnost Hrvatske, jer bi samo jedan incident mogao uništiti hrvatski turizam koji čini oko 20 posto BDP-a.

Nakon što jugoistok Europe godinama nije bio u fokusu vanjske politike SAD-a i posjećivali su ga niži američki dužnosnici, Grabar-Kitarović želi ponovno zainteresirati Sjedinjene Države za regiju u kojoj se preklapaju utjecaji tri 'imperija': zapadnog (EU), pravoslavnog (Rusija) i islamskog (Turska). Naš interes je pomaknuti granice zapada što više prema istoku i za to smo dobili potporu SAD-a, rekao je suradnik hrvatske predsjednice.

Bidenov dolazak na Pantovčaku tumače i kao potvrdu da je Zagreb glavni partner Washingtona na jugoistoku, ali i na sjeverozapadu Europe, odnosno regiji Baltik-Jadran-Crno more.

XS
SM
MD
LG