Dostupni linkovi

Sanader ostaje u pritvoru


Vrhovni sud Hrvatske odbacio je mogućnost da bivši premijer Ivo Sanader izađe iz zatvora nakon što se upišu hipoteke na više od 1,5 miliona evra vrijedne stanove i kuće koje su ponudili njegova supruga i prijatelji.

Sud je prihvatio žalbu Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /Uskok/ na odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj Sanader može da izađe iz zatvora nakon što se upišu hipoteke.

Ovom odlukom ukida se prvostepeno rješenje i predmet upućuje prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a Sanader ostaje u zatvoru u Remetincu.

Žalbu na Sanaderovu kauciju u nekretninama Uskok je podnio jer je smatrao da je jedna ponuđena nekretnina nelegalna, dok je za drugu sporna procijenjena vrijednost.

Budući da je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hipo", te zbog primanja mita od mađarskog "Mola" i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu, Sanader više nema nijednu pravosnažnu ili nepravosnažnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za primanje više od dva miliona evra, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od preduzeća bivšeg HDZ-ovog poslanika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

XS
SM
MD
LG