Dostupni linkovi

Keri: Rešenje dve države, Izraela i Palestine, nije nemogući san


Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je u sredu uveče na sastanku u sedištu UN da rešenje dve države za Izrael i Palestinu ne predstavlja nemogući san.

"Cionistički san obuhvata koncept Izraela kao jevrejsku demokratiju u kojoj mogu da žive sve nacije. Taj san može da opstane i sa dve države koje bi bezbedno živele jedna uz drugu. Svi znamo da to nije nemogući san", rekao je Keri na skupu sa izraelskim zvaničnicima UN.

Kerijeva izjava dolazi nekoliko dana posle posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Vašingtonu tokom koje nije pokazao veliku volju da oživi izraelsko-palestinske pregovore.

"Priznavanje palestinske države zahteva hrabrost", dodao je Keri.

Netanjahu i američki predsednik Barak Obama sastali su se 9. novemba u jeku novog talasa nasilja koji je izbio pre dva meseca, počev od nereda u jednom od najznačajnijih svetilišta u Jerusalimu i za Muslimane i za Jevreje, koji su se zatim proširili na Izrael, Zapadnu obalu i deo Gaze.

Izrael optužuje političke i verske lidere Palestine da podstiču nasilje, dok Palestinci tvrde da je nasilje posledica gubljenja nade da će se postići nezavisnost, nakon godina neuspešnih mirovnih pokušaja.

XS
SM
MD
LG