Dostupni linkovi

Slovenija tvrdi da nije prešla graničnu crtu s Hrvatskom


Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je Hrvatska bila obaviještena o postavljanju fizičkih barijera za migrante na dijelovima granice i da se one nalaze na slovenskoj strani granične crte, a ne i na hrvatskoj kako tvrdi Hrvatska.

"Ne radi se o obilježavanju granice nego reguliranju migracijskog toka, o čemu smo obavijestili arbitražni sud i sve ostale", kazao je također Šefic, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

"Postavljanje tehničkih zapreka odvija se isključivo na slovenskom teritoriju i ne prejudicira tijek granice", naveli su u izjavi za javnost u uredu za informiranje slovenske vlade, dodavši da je Hrvatska o tome bila prethodno obaviještena.

U slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova navode kako do sada još nisu primili notu Hrvatska u kojoj je Slovenija upozorena da je njena policija dio svoje žice kod prijelaza Harmica/Rigonci krivo postavila, prešavši dijelom na hrvatsku stranu, ali da su upoznati s upozorenjem koje je predstavnik hrvatske policije na mjestu događaja o tome dao slovenskom kolegi.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu oštar prosvjed otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske, a Slovenija je pozvana da u najkraćem roku ukloni žicu.

XS
SM
MD
LG